Veckans matlista



Japp då var det dax igen! Nu glömde jag ju måndag och tisdag, men några dagar får ni! Recepten finns nedan!


Onsdag:      Potatisbåtar

Torsdag:     Köttsoppa del classico

Fredag:       Fläskfilé Banan

Lördag:       Kyckling, Bacon och Avocadosallad

Söndag:      Kortkväll igen hos Mamma och Pappa



Potatisbåtar 4port

3st stora bakptatisar
25g smör
1dl gräddmjölk
salt, vitpeppar
1 pressad vitlöksklyfta
2msk hackad gräslök
1 äggula
½ dl riven stark ost

Baka potatisarna i 200 grader ca 30min (eller tills dom är klara). Dela dom på hälften och gröp ur dem. Blanda potatisgröpet med övriga ingredienser och  spritsa tilbaka blandningen i skalen. Sänk ugnen till 175grader, ställ in potatisbåtarna och gratinera i 7-10min tills dom fått en fin färg!


Köttsoppa del classico 4 port

1½ liter köttbuljong
300g grytbitar av nötkött
10 vitpepparkorn
4 hackade vitlöksklyftor
4 lagerblad
salt
1 hackad gul lök
1 hackad morot
1 hackad palsternacka
1 hackad liten kålrot
5 hackade potatisar
1/3 purjolök
2dl rött vin
svartpeppar
en näve persilja¨
(ev 2dl mjölk)

Koka upp buljongen och i med köttet, skumma av. Ös på med pepparkorn, vitlök, lagerblad och salt. Det här ska nu ligga och småputtra i 1timme tills köttet är mört och fint. Grytbitar kan vara sega rackare, så låt dem koka. Ja, när det är gjort häller du i alla grönsakerna och vinet. Låt allt koka tilsammans i 15 till max 20 min. Ja, sedan är det bara att smaka av, krydda lite till och i med persilja. Om du vill ha mjölk i soppan har du i det precis före serveringen och låter allt koka upp en sista gång!

(Dom här recepten kommer från kokboken Husmorsorna)

Fläskfile Banan

Bryn fläskfile i smör. Lägg i ugnsfast form, skiva banan och lägg över filén. Vispa grädde med salt peppar och curry, bred över köttet och bananerna och in i ugnen, 225 grader i ca 20min. Servera med ris och grönsallad.

Kycklingsalladen brukar jag lägga upp på ett jättestort fat med grönskakerna grupperade för sig, så är det enkelt för alla att ta det dom vill. Nu blir det knaperstek bacon och avocado till! Dressing brukar jag blanda cremefraiche med salt peppar och vitlök. Enkelt och gott!


För er som funderar över kortkvällarna så träffas våran familj, jag och gubben och barnen, mamma och pappa, farmor, faster, kusin med sambo, en gång i veckan och äter mat och spelar kort och umgås. Vi turas om om värdskapet. Mycket mysigt!


Skogen

Idag har jag , mamma och barnen varit ute i skogen och fyllt på vinterns svampförråd! Mycket skönt att ströva omkring och det finns hopplöst mycket trattkantareller! Jag vill aldrig gå hem! Skulle kunna tippa på att dagens skörd blev 5kg..





Hittegods i skogen som legat så länge att det börjat växa saker på den..





Så mycket svamp att vi inte hade tid att fika utan att plocka :)





I halvtid var barnens korgar nästan helt fyllda!


Söta saker

Idag landade en ny kokbok i min brevlåda! Söta saker, skriven av en helt fantastiskt inspirerande tjej som även bloggar på www.sotasaker.com Har följt henne sedan start och har verkligen sett fram emot den här boken.




Helgen kommer garanterat att bjuda på mycket godsaker! Underbar bok!

Veckans matlista






Måndag: Rotsaksgratäng, gjord på potatis, morötter, lök och kålrot, grädde, mjölk, salt peppar och riven ost.

Tisdag: Isterband, ägg och potatis

Onsdag: Pasta Carbonara, spagetti, bacon, svamp och äggula

Torsdag: Hemkokt Ärtsoppa

Fredag: Pizza, hemlagad

Lördag: Kycklingfile, Pompa och bea

Söndag: Kortkväll hos Farmor

Höstdelikatesser

I lördags hade en av våra säljare varit ute och plockat höstkantareller, hur mycket som helst! Sålde 1,5l för 20kr.. Jag köpte två lådor. Jag har ju inte kommit ut i skogen än, vi bor ju brevid skogen och det är jättelätt att trampa ut men inte med MenOssie Bin Laden på armen.. När vi senare plockade upp flickorna hos Mormor och Morfar hade även dom varit ut och plockat svamp och hem kom vi med ytterligare 2l trattisar =D Nu har allting landat på köksbänken för torkning och jag längtar tills dom är klara!





När jag paserade vardagsrumsfönstret slängde jag en blick på mitt dingnande äppelträd och insåg att det är god tid att ta reda på frukten.. Började med det som var inne, blev precis ett kilo, blev ett par burkar mos iaf! Nu ska veckan bjuda på sockerinhandling, bakning, inläggningar och annat husligt!
Maila gärna goda recept! [email protected]



Tack för alla tips om potatisen! Jag lovar att prova! Jag kom på också att när jag gick i skolan hade jag en klasskompis från stockholm som alltid hade kall potatis på hårdmacka! Kanske man ska prova?
Lindize, om du hittar någon som har manualen till envisa barn, maila mig den!! Jag har gett upp, låter dom som kan klä sig själv. Lite wabisabi men det får väl va så då!

Man tager vad man haver

Ja, överkonsumering av matvaror är ju ett faktum i alla hem tror jag. Hur bra är du på att äta upp din mat? Jag har fått in en rutin angående handling och matlagning som jag tror.. har minskat våran konsumtion. Jag planerar alltid veckovis, utgår vad som finns, tex en fläskfile i frysen då blir det en köttgryta på torsdag etc. Jag brukar också emellanåt, varannan månad lämna en vecka fri för kreativ matlagning! Ingen handling, utan bara göra av det som finns! Mycket kreativitet får spela men ju fler veckor som paserar ju mer van och kreaiv blir man.
Eftersom jag redan lagar den mesta mat från grunden så har jag redan vunnit mycket på att våga! Man ska inte vara feg.. Testa, det finns kanske nån macka att ta om det smakar för illa =)

Tips på restmatlagning!

Frys in överbliven tacoköttfärs, ett par lådor räcker till en mumsig tacogratäng! Med färs, majs, tomater om det finns, cremefraiche eller annan röra och ost!

Pasta och tomatsås, krossade tomater lök och vitlök? Det är ju mat det också!

Pannkakor, perfekt att ha ett par i frysen, mellis utflykt etc. Eller sno ihop på mjölrester, lite grövre pankisar skadar väl inte?

Ris.. Blanda med frysta grönsaker till en sallad med korv, bacon eller kyckling, eller flied lice =)

Gårdagens pasta blandas kanske med en slatt köttfärsås från frysen och över med ost och in i ugnen, taadaa pastagratäng!

Kokt potatis, det svåraste tycker jag.. Kanske har du några bra tips? Jag vill haaa!!!

Ibland får man ju för sig att vara så nyttig och handlar på sig frön och nötter och sånt som bara blir liggande.. Baka bröd och ha i lite av varje, brukar bli super! Lika med vätskor, fil eller yougurt eller mjölk etc byt ut vätskan i receptet!

Jaha får nu se om jag inspirerat fler till restmatlagning! Just nu har jag ett bröd på jäsning med lite av varje i mjölväg, får se om det funkar till mellis =)



Nyponmarmelad

Idag gjorde jag något så okristligt som att palla nypon på kyrkans gård.. Fast eftersom jag aldrig kan göra något utan dåligt samvete så frågade jag först =)
Nu på kvällskvisten kokade jag marmelad på dom, men herre min je. Där fick jag igen för pallning.. det måste ha varit 3 miljoner kärnor i varje nypon. Jag hade tänkt få ihop ett kilo men slutade på 400g..



Jag har kokat på syltsocker, dubbelt så mycket socker som bär!

Familjetripp till Dalarna

I somras drog vi ihop nästan hela familjen och drog till Gagnef där vi hyrde jättefina stugor! Vi gjorde några shopstop på vägen, bla Lager 157 och Tulavippan. Här kommer lite bilder!
















Lyxmellis

Ja, min trädgård svämmar över av äpplen så jag passade på att göra äppelmuffins med crunch, riktigt smarriga och inte alls så avancerat som det låter! Jag hade Ossie på armen under tiden, så även enarmade fixar detta =)

Äppelmuffins

12 normalstora eller 6 stora
Grundrecept muffins
2 ägg
2½ dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl mjölk
50 g smör
Fyllning
2 äpplen
smör till stekning
kanel
farinsocker
Smuldeg
75 g smör
3/4 dl socker
1 dl vetemjöl
1½ dl havregryn

Sätt ugnen på 200 grader. Skala, kärna ur och tärna äpplena. Jag brukar tärna dem ganska smått. Stek sedan äpplbitarna mjuka i smör och häll på så mycket kanel och farinsocker som du önskar. Blanda ihop alla ingredienser till smuldegen. Vispa ägg och socker ljust och luftigt. Blanda alla torra ingredienser och sikta ner det i ägg- och sockersmeten. Smält smöret och häll i det och mjölken och rör ihop det hela till en jämn smet. Fördela sedan i muffinsformar, lägg i äppelbitarna, toppa med smuldeg och grädda mitt i ugnen i ca.15-20 minuter.


Rivning pågår!

Ja efter många om och men, ca ett år från start, skiter vi i alla viktiga snickare som ska komma men aldrig kommer och tar hjälp av släkt och vänners råd och river skiten!



Den står fortfarande kvar och eftersom vi inte är så säkra så räknar vi att det tar tid! Får se om någon utlovad snickare hinner dyka upp under tiden =)






RSS 2.0